Fakta om Mars

Romteleskopet Hubble tok dette bildet da Mars var aller nærmest Jorden 27. august.

 

Mars er den fjerde planeten fra solen.

Den har en diameter på 6778 kilometer, det utgjør omlag 0,5 av Jordens størrelse.

Mars kretser rundt Solen med en gjennomsnittlig avstand på ca. 228 millioner kilometer. Til sammenligning ligger Jorden ca. 150 millioner kilometer fra Solen.

Årets lengde er 87 dager (tiden den bruker på å gå rundt Solen en gang) Jorden bruker 365 dager, eller et år, på et omløp.

Dagens lengde er 24 timer og 37 minutter. (tiden den bruker på å snurre rundt seg selv en gang)

Dagtemperaturen om sommeren kommer på Mars bare opp i 0 grader, det samme som vannets frysepunkt. På vinteren er det kaldere enn noen steder på Jorden og temperaturen er nede i 125 kuldegrader.

Nattemperaturen er om sommeren nede i 80 kuldegrader. Det er like kaldt som på Antarktis om vinteren. Om vinteren er temperaturen nede i 100 kuldegrader.

Avstanden mellom Jorden og Mars avhengir av hvor i banene de to planetene befinner seg. Den kan være så liten som 56 millioner kilometer, eller så stor som 103 millioner kilometer.

 

Romfart:

 

I løpet av din livstid vil nok astronauter besøke Mars. Apollo astronautene, som besøkte månen, brukte bare tre dager på å nå fram dit. En reise til Mars vil ta seks måneder. På grunn av planetenes baner vil det ta minst to år før man kommer tilbake. Har du lyst til å lese mer om romfart kan du gå inn på nettsiden til Norsk Romsenter. Klikk på  http://www.romsenter.no/Norsk/Romfart/ for å få de siste nyhetene innen romfart.

 

 

Tilbake til Planetene

 

Naturfag 1. Pedagogisk materiell. Høgskolen i Hedemark. Allmennlærerutdanningen Hamar. Ann Lill Dalen og Torhild Aaseth